Mascus Security Advise

Mascus turvallisuusohje

Jokaiseen liiketoimintaan liittyy vaarallisia tai rikollisia henkilöitä, jotka yrittävät hyötyä rahallisesti tai varastaa viattomalta käyttäjältä. Mascus tekee kaiken voitavansa taistellakseen huijausyrityksiä vastaan ja suojellakseen käyttäjiään ja asiakkaitaan.

Yksi keskeinen osa tätä työtä on informoida käyttäjiä vaaroista ja yleisistä huijauksista, tekniikoista ja menetelmistä, joilla yritetään vahingoittaa käyttäjiä sekä myös muistuttaa käyttäjiämme käyttämään maalaisjärkeään ja huomioimaan varoitukset.

Tämä ohje käsittää seuraavat aihepiirit:

Yleiset turvallisuusohjeet ostamiseen ja myymiseen Mascuksen kautta

Yleiset turvallisuusohjeet, kun kone tai ajoneuvo luovutetaan ja hankitaan

Muuntyyppiset huijaukset

Huomautus Mascuksessa tehtyjen kauppojen osallisuudesta
Huomautus muista huijaustekniikoista ja -menetelmistä
Mascuksen tukipalvelut huijausepäilyyn: Mascuksen yhteystiedot ja palautelomake

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Yleiset turvallisuusohjeet ostamiseen ja myymiseen Mascuksen kautta

Käteis- tai pankkisiirrot:

Jopa käteissiirroissa voit joutua huijausten uhriksi:

Esimerkki yleisestä huijauksesta:

Pienellä ennakkomaksulla myyjä varaa sinulle oikeuden olla koneen ainoa ostaja. Yleensä tällaisen koneen hinta on melko alhainen. Vakuutena (tai ennakkomaksuna) ”myyjä” pyytää ostohinnasta osuutta siirrettäväksi sellaisen henkilön tilille, johon ostaja luottaa. Vahvistaakseen siirron, ostajan pitäisi kertoa myyjälle siirretyn summan määrä sekä tilinomistajan nimen. Sen jälkeen ”myyjä” nostaa rahat väärennetyllä henkilöllisyystodistuksella ja muilla papereilla. Tämän tyyppinen huijaus on mahdollista käteissiirroissa (esimerkiksi Money Gram, Western Union, Escrow) ja pankkisiirroissa.

Tiedot ja asiakirjat kyseisestä koneesta tai ajoneuvosta sekä huijarimyyjän henkilöllisyys ovat vääriä.

Tämän vuoksi Mascus suosittelee:

Älä koskaan anna tärkeitä pankkitietoja tuntemattomille.
Käteissiirto sukulaisille tai ystäville ei suojele sinua huijaukselta.

Lisäksi sähköisesti siirretyt asiakirjat (kuten skannatut ja sähköpostitetut tai faksatut ajoneuvojen rekisteriotteet, passit jne.) eivät koskaan täysin todista myyjän henkilöllisyyden aitoutta tai ajoneuvon tai koneen omistusoikeutta.

Mascus ei ole osallisena missään Mascuksen käyttäjien rahansiirrossa tai kaupassa. Mascus ei saa ilmoitusta siitä, kuka ostaa koneen ja keneltä. Kaikki ehdot ja kauppasopimus tehdään ainoastaan myyjän ja ostajan välillä. Mascuksella ei ole tietoa tai mahdollisuuksia tarkastaa tai edes taata luottokelpoisuutta tai myyjän aitoutta.
Jos joskus saat jonkinlaisen tiedon tai asiakirjan, jossa Mascus takaa tietyn myyjän luottokelpoisuuden tai aitouden, tämä tieto on väärennettyä. Tällaisessa tapauksessa, ota meihin yhteyttä välittömästi.

Älä siis koskaan maksa etukäteen.

Omat tietosi:

Pankki- tai luottokortin tietoja Mascus pyytää ainoastaan siinä tapauksessa, jos sinulla on tili tai haluat maksaa ilmoituksen. Niitä ei pyydetä jälkikäteen – ei sähköpostilla, puhelimitse, faksilla tai millään muullakaan tavalla.

Älä koskaan anna käyttäjänimeäsi tai salasanaasi tuntemattomille!

Ole varovainen shekkien kanssa!

Myyjät voivat myös joutua petosten uhreiksi!

Myyjiä huijataan usein kaupankäynnissä vakuudettomilla shekeillä. Sen vuoksi: älä koskaan hyväksy shekkimaksuja

Jos joku lähettää sinulle, myyjälle, shekin (yleensä ulkomailta) ja shekillä oleva summa on korkeampi kuin sovittu myyntihinta, voit olettaa kyseessä olevan huijausyrityksen.
Tällaisen huijauksen tarkoituksena on, että virheen vuoksi maksaisit erotuksen takaisin ostajan pankkitilille! Myöhemmin huomaat, että shekki on varastettu tai väärennetty.

Yleensä tämänkaltainen shekki läpäisee huomaamattomasti ensimmäiset varmistukset. Vasta jälkeenpäin paljastuu, että kyseessä on vakuudeton tai varastettu shekki. Suurin vahinko näissä tapauksissa aiheutuu myyjälle, joka ei joskus ainoastaan menetä maksamaansa erotusta, vaan myös koneen tai ajoneuvon, jonka hän myi ja luovutti.

Huijausviestit, väärennetyt viestit ja epäilyttävät sähköpostit eli ns. "phishing"

Sähköpostiosoitteiden väärentäminen on valitettavasti teknisesti mahdollista:

Kun käyttäjä etsii Mascuksessa koneita tai ajoneuvoja, Mascus ei kysele mitään henkilökohtaisia tai luottamuksellisia tietoja (esimerkiksi luottokortin numeroita). Sama soveltuu sähköposteihin, puheluihin ja fakseihin Mascuksesta: Mascuksen henkilökunta ei koskaan kysy minkäänlaisia luottamuksellisia tietoja. Jos saat Mascuksesta jonkinlaisen pyynnön koskien henkilökohtaisia tietoja, asiakastietoja, pankkitietoja, luottokorttitietoja tai mitä tahansa muita luottamuksellisia tietoja, sellaiseen tulisi suhtautua huijausyrityksenä. Ole hyvä, ja ota meihin yhteyttä soittamalla virallisiin puhelinnumeroihin tai Mascus.comin yhteystietojen avulla. Älä pyydä vahvistusta käyttämällä yhteystietoja, jotka sinulle on annettu epämääräisessä sähköpostissa, puhelussa tai faksissa.

Älä koskaan kopioi passiasi tai ajoneuvosi tai koneesi asiakirjoja tuntemattomille. Näitä tietoja voidaan käyttää väärentämistarkoituksiin.

Maksunvälityspalveluista ja tileistä – tunnetaan myös “Escrow-palveluina”

Mascuksessa ei ole Escrow-palveluita tai tilejä maksuille, joita ostaja tai myyjä voisi käyttää. Ei ole myöskään Mascuksen sertifioimia välittäjiä tai myyjiä, jotka olisivat Mascuksen hyväksymiä tai vahvistamia.
Mascus ei anna minkäänlaisia todistuksia tai suosituksia myyjistä tai välittäjistä käteissiirtoja varten.
Mascus ei anna mitään takuita tai vakuuksia ostamiseen tai myymiseen liittyviä riskejä vastaan.

TOP>>

Yleiset turvallisuusohjeet, kun kone tai ajoneuvo luovutetaan ja hankitaan:

Myyjän tapaaminen:

Jos tapaat myyjän tai välittäjän, jota et tunne, ole aina varovainen:

Älä koskaan ota käteistä tai shekkejä (sovittuun myyntisummaan) mukaasi paikkaan, jossa tapaat myyjän. Varsinkin jos kyseessä on syrjäinen paikka, missä ei ole muita ihmisiä. Jos sovittu tapaamispaikka näyttää sinusta vaaralliselta, järjestä toinen, turvallisempi paikka. 

Jos koneen tai ajoneuvon myyjän henkilöllisyys ei ole sama kuin omistajan henkilöllisyys:

Jos myyjä ei ole sama henkilö, mikä mainitaan ajoneuvon omistajan todistuksissa, vaadi sellaista asiakirjaa, joka osoittaa omistusoikeuden ja valtuudet myydä! Ajoneuvo / kone samoin kuin siihen liittyvät asiakirjat voivat olla varastettuja ja omistaja ei tiedä, että hänen koneensa / ajoneuvonsa on myynnissä.

Ostamasi ajoneuvon, koneen tai laitteen tunnistaminen:

Tarkasta aina ajoneuvon tunnistetiedot ennen kuin ostat sen! Koneen / ajoneuvon tunnistetietojen on täsmättävä sopimuksessa mainittuihin tunnistetietoihin. Koneen sarjanumerot on merkitty levyihin tai leimattu korin osiin. Varmistaudu, että nämä numerot täsmäävät keskenään ja vertaa niitä asiakirjojen sarjanumeroihin! Jos sinulla on epäilyksiä, tarkasta ne koneen valmistajan avulla. Muutoin voit hankkia ajoneuvon, joka näyttää täsmälleen samalta, kuin sopimuksessa mainittu, mutta on ehkä varastettu.

Digitaaliset matkamittarit:

Digitaalisia matkamittareita voidaan peukaloida, jotta ajoneuvon hintaa voitaisiin nostaa. Jos epäilet mittarin osoittamaa kilometri- tai mailimäärää, vie ajoneuvo puolueettomalle tarkastajalle, joka tarkastaa, onko lukemaa muunneltu.

Koeajot:

Myyjänä sinun tulee aina olla mukana kyydissä koeajon aikana! Ostaja voi muutoin varastaa ajoneuvon, vaikka ”ostaja” jättäisi passinsa tai henkilöllisyystodistuksensa vakuudeksi. Nämä asiakirjat voivat olla varastettuja ja väärennettyjä!

Asiakirjat koeajon aikana:

Jos olet myyjä, sinulla tulisi olla ajoneuvon tai koneen tutkimisen aikana välttämättömät asiakirjat niistä mukana, todisteena asiakkaallesi, mutta älä koskaan ota näitä asiakirjoja (varsinkaan ajoneuvon rekisteriotteita) mukaasi, kun olet ”ostajan” kanssa koeajolla. Pidä niitä turvallisessa paikassa.

Varo pienellä kirjoitettua tekstiä ostosopimuksessa.

Ole varuillaan pienen tekstin suhteen sopimuksissa. Hintaehtoja, jotka riippuvat kohteen ulkoisesta arvioinnista ja määräävät summan, tulisi välttää!

 

Lisälaitteiden ja varusteiden maininta ostosopimuksessa:

Varmistaudu aina, että kaikki arvokkaat lisälaitteet (kuten radio, cd-soitin, kaiuttimet, vanteet, kauhat) on listattu ostosopimuksessa. Tämä on erityisen tärkeätä, jos toimituksessa on merkittävä viivästyminen!

Varo väärennettyjä luovutus- tai siirtotodistuksia:

”Myyjä” voi ottaa yhteyttä ostajaan suullisesti sovitun kaupan jälkeen, vahvistaakseen, että hän on lähettänyt tavaran. Hän vahvistaa sen faksatulla, skannatulla, sähköpostitetulla tai postitetulla lähetyslistan vahvistuksella/ -todistuksella, joka on kuljetusyhtiöltä (esimerkiksi DHL). Hän pyytää ostajaa siirtämään koko summan tai osan siitä.
Tavara ei saavu koskaan, koska konetta, sen asiakirjoja kuten myös lähetystodistusta ei oikeasti edes ole olemassa. Ne ovat väärennettyjä!
Tutki kone aina itse paikan päällä. Siten tiedät, että se on olemassa. Tilaa itse kuljetus – käytä kuljetusyhtiötä, johon luotat ja saat lähetystodistuksen, jonka kyseinen kuljetusyhtiö on vahvistanut. Tarkasta, että tavara, jonka tilaat, on tavara, joka toimitetaan! Jos mahdollista, ole paikalla, kun kuljetus tapahtuu.

TOP>>

Muuntyyppiset huijaukset:

Puhelinhuijaus:

Mahdollinen “ostaja” tiedustelee sinulta ilmoituksestasi ja pyytää, että soitat hänelle takaisin. Kyseinen numero on maksullinen numero! Sinua pidetään linjalla, ja sen vuoksi tietämättäsi joudut maksamaan heille tyhjästä. Älä siis koskaan soita takaisin mihinkään numeroon, joiden alku on 0100, 0600, tai 0700 tai mihinkään näidenkaltaisiin.  

Vientilistaushuijaus:

Mahdollinen “ostaja” ei halua ostaa ajoneuvoasi, mutta haluaa lisätä koneen jaettavaan vientilistausjulkaisuun. Myöhemmin et saa mitään infomateriaalia vaan laskun, jonka hyväksymällä saat koneen tuolle listalle. Usein myyjät maksavat laskun tarkastamatta mitään, tai ovat niin epävarmoja, että vain maksavat sen ilman vastusteluita.

Huomautus Mascuksessa tehtyjen kauppojen osallisuudesta:

  • Mascus ei ole osallinen ostajan ja myyjän välisissä kaupoissa, tapaamisissa tai järjestelyissä.
  • Mascus ei ota vastuuta mistään, mitä tapahtuu käyttäjän ja välittäjän tai myyjän välillä.
  • Mascus ei myy, osta tai hanki käytettyjä laitteita.
  • Mascus ei suosittele yhtiöitä, välittäjiä, myyjiä tai käytettyjä laitteita.
  • Mascus ei voi taata asiakkaan, käyttäjän tai Mascuksessa esillä olevien käytettyjen laitteiden aitoutta.

Jos haluat lisätietoja, lue yleiset käyttöehdot.

 Huomautus muista huijaustekniikoista ja -menetelmistä:

On olemassa valtava määrä huijausmenetelmiä ja -tekniikoita, joita rikolliset käyttävät hämätäkseen viattomia ostajia ja myyjiä, jotta saisivat kiristettyä heiltä rahaa. Uusia menetelmiä ja huijauksia kehitellään joka päivä. Mascus ei voi käsitellä niitä kaikkia, mutta luonnollisesti tulemme päivittämään tätä dokumenttia. 

Tämän turvallisuusohjeen tarkoitus on varoittaa Mascuksen käyttäjiä olemaan varovaisia käytettyjen laitteiden ostamisessa ja myymisessä.

Sen tarkoitus on muistuttaa käyttäjää käyttämään maalaisjärkeään ja olemaan aina varuillaan mahdollisten huijausten varalta.

 Mascuksen tukipalvelut:

Jos sinulla on epäilys jostakin ilmoituksesta, että se voi olla huijausta tai olet epävarma tarjouksesta, jonka olet saanut, ole hyvä ja muista Mascuksen ilmoituksen ID-numero ja ota yhteyttä meihin:

Mascus International BV
Bijster 3, 4817 HX Breda,
Netherlands
Registration Number: 57776806
communication@mascus.com

Voit myös ottaa meihin yhteyttä käyttämällä palautelomaketta.